Wie is: Dolf Kistemaker?

Op 16 maart mogen we naar het stemhokje: kiezen wie ons de komende vier jaar mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie schuilen er achter die namen op de kieslijst? Komende weken stelt de top 7 van PRO zich aan je voor. Vandaag de nummer 4 van onze lijst: Dolf Kistemaker uit Woubrugge.

Dolf Kistemaker (58) uit Woubrugge, afdelingshoofd Openbare Werken bij de gemeente Edam-Volendam

Waarom heb je jezelf verkiesbaar gesteld?

Ik vind het belangrijk om als inwoner van Kaag en Braassem iets bij te dragen aan de gemeenschap. Vanuit persoonlijke ervaring weet ik hoe belangrijk en leuk het gemeenteraadswerk is. Toen ik gevraagd werd om een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van PRO in te nemen, hoefde ik daar niet lang over na te denken en heb ik daar volmondig ja op gezegd.

Waarom bij PRO?

De visie van PRO op hoe de gemeente en het gemeentebestuur vorm en inhoud moeten geven aan de vele uitdagingen waar het zich voor gesteld ziet, spreekt mij enorm aan. Namelijk niet vanuit een ivoren toren beslissingen nemen óver, maar dit nadrukkelijk doen in samenwerking mét inwoners, bedrijven, instellingen en verengingen. En wat ik nog belangrijker vind: PRO handelt hier in de praktijk ook naar!

Waar wil je je hard voor maken komende 4 jaar?

Eén van de uitgangspunten van PRO en voor mij misschien wel de belangrijkste is “Iedereen doet mee”. Ik vertaal dat zelf altijd als dat er “niemand onnodig over het randje mag vallen”. Het is een uitgangspunt dat niet alleen bij sociale onderwerpen een rol speelt, maar ook bij thema’s als wonen en de energietransitie. Als ik in maart gekozen word, dan blijf ik hier de komende vier jaar als raadslid scherp op letten.

Welk thema heeft jouw bijzondere aandacht?

De energietransitie is een belangrijk, maar ook ongelofelijk ingewikkeld vraagstuk dat de komende jaren ook in onze gemeente nog lastige keuzes van het gemeentebestuur gaat vragen. De impact ervan op alle inwoners en bedrijven is groot. Dat betekent dat draagvlak voor die keuzes van groot belang is. Maar los van draagvlak is ook denkkracht nodig. Denkkracht om creatieve en innovatieve oplossingen te bedenken voor de problemen die met het vraagstuk van de energietransitie samenhangen. Ik ben ervan overtuigd dat er bij onze inwoners en bedrijven ook op dit gebied veel denkkracht aanwezig is. Ik zie het als een uitdaging om als gemeente(raad) die denkkracht de komende jaren te mobiliseren.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik hou enorm van reizen. Het plezier bij mij begint al bij de voorbereiding. Ik probeer er meerdere keren per jaar tussenuit te gaan. Van een paar weken tot lange weekenden. Verder vind ik het leuk om naar de bioscoop, het theater en concerten te gaan. Ten slotte ben ik dol op lekker eten. Ik ga dan ook graag uit eten, of sta lekker zelf in de keuken.

Wie inspireert je?

Barack Obama. Hij is voor mij hét voorbeeld van een politicus die mensen hoop en perspectief biedt op beter. In een wereld waar meer en meer politici liever schuldigen aanwijzen voor problemen dan met oplossingen te komen, was het ontzettend belangrijk dat de machtigste man van de wereld liet zien dat het ook anders kan. Maar hij is ook een voorbeeld als het gaat om je politieke tegenstanders altijd in hun waarde laten en het gesprek blijven voeren op de inhoud.

Kijk hier voor de volledige kandidatenlijst van PRO Kaag en Braassem.