In de politiek heeft iedereen de mond vol van participatie. Zeker ook in Kaag en Braassem. We willen de kloof tussen inwoner en gemeentepolitiek dichten en inwoners moeten meer regie krijgen. Maar met goedbedoelde bewonersavonden red je het niet. Als je wil dat inwoners weer iets te kiezen krijgen en dat hun stem echt een verschil maakt, dan moet er iets rigoureus veranderen. Dat begint bij de basis: de gemeenteraadsverkiezingen.
Voorstel voor verkiezingen 2.022 in Kaag en Braassem
De gemeenteraadsverkiezingen op z’n kop, omdat de oude, vastgeroeste manier niet meer werkt voor de huidige samenleving. Hoe we dat precies willen aanpakken, lees je hier of in deze pdf van PRO Kaag en Braassem .
Hoe het was
In verkiezingstijd presenteren de verschillende partijen hun ambities voor de nieuwe raadsperiode. De standpunten zijn vaak voorspelbaar: iedereen wil voldoende betaalbare huisvesting, is tegen vandalisme, vóór groen, staat op voor de zorg en steunt ondernemers. Als de stemmen verdeeld zijn, blijkt dat dat niet allemaal haalbaar is: er is geen budget om alle ambities te verwezenlijken en het ene doel kan niet bereikt worden zonder het andere doel geweld aan te doen. Met andere woorden: de kiezer stemt wel, maar pas in de periode na de verkiezingen blijkt waar die keuze toe leidt. Dat willen we anders.
Hoe het ook kan zijn
PRO vindt het de hoogste tijd dat politieke partijen inwoners niet meer langs de zijlijn laten staan, maar een plek geven op het speelveld. Wij willen samen met de samenleving én alle politieke partijen in onze gemeente een plan maken voor de komende periode. Met deze concept-agenda gaan we de verkiezingen in. De gezamenlijke doelen staan dus vast, besloten door inwoners en politiek samen. Van de 20% aan onderwerpen waar nog geen overeenstemming over is, is duidelijk hoe ieders mening erover is. Als kiezer hoef je je alleen nog af te vragen: welk onderwerp vind jij belangrijk, en welk raadslid vertrouw je die taak toe?
Aan de slag
Dus geen verkiezingsprogramma’s met loze beloftes en geen ondoorzichtig formatieproces na de verkiezingen. In plaats daarvan helpen inwoners al voor de verkiezingen de agenda te bepalen, en kiezen zij in het stemhokje het juiste bestuur om die agenda waar te maken. Degenen die gekozen zijn verliezen geen tijd met politiek gedoe, maar gaan meteen aan de slag met de onderwerpen waarvoor zij het vertrouwen kregen van de kiezer. Wie wil dat nou niet?
Veelgestelde vragen Verkiezingen 2.022
Dit voorstel komt niet uit de lucht vallen. Wij (en met name Ruud van der Star, onze fractievoorzitter) hebben er op de achtergrond een hoop tijd en energie in gestoken en veel gesproken betrokkenen. Daarbij werden goede vragen gesteld. Deze vragen met onze antwoorden lees je hier: FAQ’s Verkiezingen 2.022 .