Sepp (12) doet verslag van raadsvergadering in Kaag en Braassem

Afgelopen maandag hadden we een bijzondere gast bij de raad van Kaag en Braassem. Sepp (12) wilde wel eens weten hoe het er aan toe gaat in de gemeenteraad en deelt hieronder zijn verslag. Wij lazen zelden zo’n leuk vergaderverslag.

 

Verslag Sepp bezoek aan de raad

Hallo allemaal, ik ben Sepp van Seggelen en ik ben 12 jaar en zit in de eerste klas van het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Ik was 5 februari 2024 bij de gemeenteraad in het gemeentehuis, mijn vader is gemeenteraadslid voor PRO Kaag en Braassem en ik wilde graag een keer mee om te zien wat er allemaal gebeurt op zo een avond. Vooraf heb ik op de website van de gemeente gekeken om te weten wie er allemaal in de gemeenteraad zitten en wie de burgemeester en wethouders zijn.

 

Ik en mijn vader kwamen om 19:10 aan bij het gemeentehuis en ik werd daar enorm gastvrij ontvangen. Ik werd voorgesteld aan verschillende personen binnen de raad en ik stelde mezelf even voor. Ik kreeg een kopje thee en een lekker koekje. Toen gingen we de zaal in en begon de vergadering. Althans, dat was de bedoeling. Mijn eigen vader (Rick van Seggelen) was namelijk te laat. Hij moest maar liefst drie keer geroepen worden tot dat hij eindelijk een keer kwam opdagen.

 

Toen begon de vergadering. Eerst ging het over een voor mij vrij vaag onderwerp maar het moest in ieder geval geheim blijven. Toen werd de heer Peter Blom beëdigd tot burgerraadslid. Er werd toen een kleine pauze gehouden om de man te feliciteren.

 

Toen ging het vooral over en weer tussen dhr. Mooren en burgemeester Astrid Heijstee-Bolt. Toen had meneer Van Beurden er ook nog een mening over. Toen kwamen we bij het eerste inhoudelijke agendapunt. Het ging onder andere over de Sotaweg en de Baan. Meneer Roy Möllers had daarover een betoog voorbereid maar dat kon hij toen toch niet voorlezen. PRO Kaag en Braassem had daar een mening over. Maar dhr. Möllers wilde het echt niet doen

De Sotaweg was een vrij discutabel onderwerp waar bijna alle partijen een andere mening over hadden. Maar vooral meneer De Jong had er een mening over die 90 graden de andere kant op was in vergelijking met de andere partijen. Dhr. Zwaaneveld vond de Sotaweg juist een geweldige plek. Ook dhr. Mooren had nog even wat te zeggen maar hij werd onderbroken door mevrouw De Wagenaar. Vervolgens had meneer Mooren twee vragen en die werden niet echt beantwoord door het college. De eerste vraag was blijkbaar al eerder beantwoord dus dat was overbodig om nog een keer te beantwoorden. Vervolgens was de tweede vraag van meneer Mooren ook niet relevant dus die werd ook maar half beantwoord. Toen kwamen we bij de amendementen. Er waren twee amendementen: die van de VVD en die van de andere partijen.

 

Tijdens de schorsing heb ik even gepraat met mevrouw de burgemeester en met wethouder Dolf Kistemaker. Ik heb leuk gelachen met voornamelijk meneer Kistemaker en meneer Nick van Egmond.

 

Na ruim 10 minuten ging de vergadering weer vrolijk verder en dhr. Möllers trok vrijwel gelijk zijn amendement in. Toen werd door mevrouw Heijstee Bolt voor de tweede keer een fout gemaakt met de verwarring tussen dhr. Jong en dhr. De Jong. Toen vond zij dit zo’n grote fout dat wij haar mochten slaan. Dat is overigens nooit gebeurd want de leden van de gemeenteraad dachten dat als ze dat zouden doen ze benadeeld zouden worden. Er werd toen door meneer Van Beurden een motie ingediend waarvan de mond van meneer Roy Möllers volledig openviel en die van mevrouw De Rijk ook een beetje. Ook dhr. Zwaaneveld kon deze motie absoluut niet steunen.

 

Lange tijd ging het over een onderwerp dat ik totaal niet kon volgen. Het ging overigens ook erg lang nog over het verkeer in K&B.

 

Ik vond het leuk om er een keer bij te zijn, wel vond ik het lang duren, het laatste stuk van de vergadering vond ik wat saai. De vergadering sloot om 23:23.

 

Bedankt voor het lezen van mijn verslag.

 

Groetjes Sepp van Seggelen