PRO op bezoek bij Kindkracht 0/12 en De Kiem

Uitbreiding om de grote toename van jonge inwoners te kunnen opvangen, een veilige schoolroute voor de kinderen en personeelstekort: uitdagingen zijn er genoeg bij Kaskade Opvang en Onderwijs bestaande uit opvanglocatie Spetters en basisschool De Kiem. Maar er gebeurt ook veel om trots op te zijn. Hoog tijd dus voor een bezoek aan deze kinderopvanglocatie en basisschool in Roelofarendsveen.

In gesprek

Niet praten óver inwoners, maar met inwoners: dat is het motto van PRO. Gerben van Duin (wethouder), Thea Wesselman en Ruud van der Star (raadsleden) van PRO waren daarom blij dat zij welkom waren bij Kaskade, om daar van Marloes Witteman (leidinggevende bij Kindkracht 0/12, locatie Spetters) en Karin Schouten (directeur SSBA De Kiem) te horen wat er speelt bij de organisaties.

Puzzelen

Al snel kwam het grootste thema op tafel: ruimtegebrek. Doordat Roelofarendsveen in hoog tempo veel jonge gezinnen rijker wordt, groeit ook het aantal leerlingen en aanmeldingen voor de opvang en school hard. En als het aantal aanmeldingen dan ook nog eens 30 hoger is dan de prognose voorspelde, dan wordt het puzzelen. Inmiddels zijn het technieklokaal en vergaderruimtes opgeofferd om genoeg ruimte te bieden aan de groepen. Want, zegt Karin: “In principe is ieder kind welkom en verkopen we geen nee. We vinden het belangrijk dat kinderen in hun eigen wijk naar school kunnen.” Maar het maximum is nu echt bereikt, en dus is het wachten op de komst van 8 noodlokalen voor de zomer. Met hopelijk voor 2026 een structurele oplossing in de vorm van een definitieve uitbreiding. Opvanglocatie Spetters heeft een lange wachtlijst. Dat komt door de landelijke personeelstekorten en de standaarden die zij stellen voor de beschikbare ruimte (de kinderen moeten genoeg ruimte hebben om binnen en buiten vrij te spelen). Vervelend voor ouders, voor de kinderen en voor de opvang: hoe later kinderen starten bij de opvang, hoe moeilijker het vaak voor ze is om te wennen.

Veilige fietsroute

Ook de bereikbaarheid van het gebouw is een veelbesproken onderwerp. Zeker rond de breng- en haaltijden van school is het druk, zijn er te weinig parkeerplaatsen en vinden veel mensen de schoolroute onveilig. Karin en Marloes beamen dat hier achter de schermen hard aan gewerkt wordt, onder andere door verschillende werkgroepen in samenwerking met de gemeente. Maar een echte oplossing is er nog niet. “We denken dat het zou helpen als er een veilige fietsroute is, met meer ruimte voor fietsers op de weg. Verder kan de rijrichting rondom het gebouw duidelijker, bijvoorbeeld met pijlen op de weg. Dat zou al wat chaos voorkomen. En zwaar verkeer en werkzaamheden tijdens breng- en haaltijden helpen natuurlijk niet mee. Verder is het veelal ook gedrag dat moet veranderen. Hoe meer kinderen lopend of fietsend naar school gaan, hoe beter.” Deze geluiden zijn niet nieuw voor Gerben, Thea en Ruud. Er is al een aantal stappen gezet om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo zijn er Juliepalen geplaatst en zijn bruggen voorzien van doorgetrokken strepen. Mogelijkheden om grotere veranderingen teweeg te brengen worden onderzocht.

Onderhoud

Naast een betere bereikbaarheid en meer ruimte hebben Spetters en De Kiem nog iets op hun wensenlijstje: eigenaarschap van het gebouw voor de gemeente. Op dit moment is MeerWonen eigenaar en betaalt de gemeente huur. MeerWonen is daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud, maar daar schort het weleens aan, vinden Karin en Marloes. Een signaal dat PRO mee terugneemt naar de fractie: we vinden het belangrijk dat duidelijk wordt wat er beter kan, en hoe het beter kan.

Sterk

Naast het belangrijke gesprek over waar de organisaties tegenaan lopen, is er gelukkig ook tijd om te kijken naar wat ze trots maakt. De samenwerking binnen Kaskade bijvoorbeeld. Net als alle kinderopvang- en onderwijsorganisaties zitten ze vast aan een jarenoud systeem dat niet meer van deze tijd is. Samen slagen ze er in om de kinderen te bieden wat zij nodig hebben. “Met elkaar creëren we een plek waar kinderen van 0 tot 12 ruimte hebben om te groeien, plezier te maken, te leren en hun talenten te ontdekken. Dat gaat nu anders dan vroeger. Verschillende wetenschappelijke inzichten laten zien dat kinderen veel meer behoefte hebben aan beweging en plezier, dat dát hen helpt om te groeien. We zijn trots om te zien dat onze teams zich daarvoor inzetten en daar steeds meer over leren, bovenop alle andere werkzaamheden. De school en kinderopvang trekken hierin samen op. We willen allemaal hetzelfde: dat de kinderen uiteindelijk als sterke personen de school en opvang verlaten.”