Klimaatburgemeester Lia van Strien: “Bezig zijn met duurzaamheid is nodig en vaak ook gewoon erg leuk”

Hoog bezoek tijdens de fractievergadering: klimaatburgemeester Lia van Strien kwam op uitnodiging van PRO vertellen over haar (vrijwillige) inzet voor een duurzamer Kaag en Braassem. Als klimaatburgemeester helpt ze betrokken inwoners om duurzame keuzes te maken. “Het gaat niet alleen om het verkleinen van je ecologische voetafdruk, maar zeker ook over het vergroten van je handafdruk.”

Anderen inspireren

Het klimaatburgemeesterschap is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Lia meldde zich aan en werd klimaatburgemeester voor Kaag en Braassem. Ze richt zich vooral op het maken van bewuste keuzes en het veranderen van gedrag. “Ik geef mensen graag inzicht in wat ze zelf kunnen doen. Hoe kun je je impact verkleinen door andere keuzes te maken op het gebied van voeding, consumeren of bijvoorbeeld vervoer? En minstens net zo belangrijk vind ik de focus op het vergroten van je handafdruk: hoe inspireer je anderen om ook stapjes te zetten? Zo krijgen we een sneeuwbaleffect en groeit de groep mensen die bewuste keuzes maakt steeds sneller.”

Impact maken

En dat is nodig, weet Lia. “We leven in Nederland alsof we 3,5 aarde hebben. Als je gebruikmaakt van het vliegtuig, zal dat je grootste uitstootveroorzaker zijn. Zo niet, dan is de meeste uitstoot vaak gerelateerd aan de spullen die we hebben en de productie daarvan, en dan met name alle elektronica. Het loont daarom om na te denken over wat je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld echt elk jaar een nieuwe telefoon nodig bij het verlengen van je abonnement, of kun je prima nog even met je huidige telefoon? En ik hoop dat mensen niet alleen thuis bewustere keuzes maken. Als we onze zorgen en wensen meenemen in het werk dat we doen, kunnen we een nog veel grotere impact maken.”

Positief

Bij haar missie laat Lia het draaien om positieve ervaringen. “Zo hebben we met een groep kinderen van basisschool De Kiem een ‘to good to go-pakket’ opgehaald bij kwekerij Eko-logisch en daar met elkaar lekkere hapjes van gemaakt. Na afloop schoven hun ouders aan en zaten we voor €5 met 18 mensen heerlijk te eten. Ook organiseerden we de afgelopen twee jaar een succesvolle speelgoedruilbeurs. En ik ben groot fan van de kledingkettingruil. Bezig zijn met duurzaamheid is nodig en vaak is het ook gewoon heel leuk.”

Klimaatgesprekken

Ben je benieuwd hoe je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen en je handdruk vergroten? Dan zijn de Klimaatgesprekken misschien iets voor jou. Vanaf 7 maart vindt er in Roelofarendsveen een nieuwe reeks workshops plaats, die wordt gegeven door Lia en oud-PRO-raadslid Tanja van Klink.