IKC Woubrugge, Sportpad en uitbreiding Kaskade bovenaan prioriteitenlijst PRO

Een integraal kind centrum (IKC) bouwen in Woubrugge, samen met de verschillende sportverenigingen het Sportpad in Roelofarendsveen / Oude Wetering ontwikkelen en uitbreiding van de Kiem / Kaskade, zonder de netto lasten voor de inwoners te verhogen. Kan dat? PRO Kaag en Braassem denkt van wel.

Op 10 maart discussieerde de gemeenteraad over focus met ambitie. Tijdens die avond gaan raadsleden met elkaar in gesprek over de inkomsten en uitgaven van de gemeente. Met andere woorden: hoe willen de politieke partijen de ambities van de gemeente gaan betalen? PRO Kaag en Braassem heeft als grootste partij in de gemeenteraad van Kaag en Braassem het streven om alle ambities waar te maken en de netto lasten voor de inwoners niet of nauwelijks te laten stijgen.

Belangrijkste ambities

Als belangrijkste ambities de komende jaren hebben we gekozen voor het IKC Woubrugge waar PRO Kaag en Braassem zich al jaren sterk voor maakt. Naast het IKC in Woubrugge willen we de aankomende jaren graag samen met de betrokken verenigingen het masterplan Sportpad in Roelofarendsveen & Oude Wetering realiseren en een uitbreiding van de Kiem / Kaskade bewerkstellingen. De behoefte aan deze drie ambities is erg groot. Het zijn grote en belangrijke ontwikkelingen die uiteraard veel geld kosten.

Wegvallen inkomsten precarioheffing

PRO zet zich in om genoeg budget te organiseren om deze mooie ambities betaald te krijgen, zonder belasting voor inwoners te verhogen. Dat is een grote uitdaging, aangezien de inkomsten uit de precarioheffing dit jaar wegvallen. Precariobelasting is de belasting op onder andere leidingen en riolen, en wordt geheven bij inwoners en bedrijven in de gemeente. Zonder de precario betaal je minder aan de netbeheerder (zoals Liander en Oasen). Het betekent ook dat de gemeente deze inkomsten straks dus mist, terwijl dat geld nodig is om ambities te realiseren.

Zelf invloed uitoefenen

De gemeente krijgt inkomsten vanuit het rijk (het gemeentefonds), maar er is dus meer nodig om alle ambities te realiseren. De raad mag bepalen aan welke “knoppen” we voor willen stellen om aan te draaien. Zaken waar je dan aan kunt denken zijn bijvoorbeeld het invoeren van belastingen op gebruik van ligplaatsen en het invoeren belasting voor arbeidsmigranten. Wil je zelf invloed uitoefenen op deze keuzes? Meld je dan aan voor de openbare fractievergadering van PRO. We vergaderen één keer per maand via MS Teams. De eerstvolgende fractievergadering staat gepland op maandagavond 12 april. Stuur uiterlijk zondag 11 april een mail naar info@prokaagenbraassem.nl voor de vergaderlink.