Bezoek PRO aan Voedselbank KBEN

“Jullie zijn altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen!” Na nominatie van Voedselbank KBEN (Kaag en Braassem & Nieuwkoop) voor de PRO Goed voor elkaar bokaal nodigde voorzitter Kees Uit den Boogaard ons uit voor een bezoek. Deze maand was het zover en bezochten zes PRO’ers deze prachtige en professionele organisatie.

Gecertificeerd en volwaardig lid Voedselbanken Nederland

Hugo van der Geest (bestuurslid) en Kees vertelden ons alles over de geschiedenis van de voedselbank, die sinds oktober 2016 gevestigd is op het Veenderveld 43D in Roelofarendsveen. Zes dagen per week wordt er hard gewerkt door 20 vrijwilligers om inwoners op de juiste manier te helpen. Dat vraagt om professionaliteit en nauwkeurigheid; beide eigenschappen zijn duidelijk volop aanwezig bij deze organisatie. Zo is Voedselbank KBEN gecertificeerd en volwaardig lid van Voedselbanken Nederland. Daardoor kan de organisatie haar dienstverlening op een hoger niveau aanbieden: ze krijgt financiële tegemoetkomingen via Voedselbanken Nederland en landelijk aangeboden voedsel via regionale distributiecentra.

Voedselpakketten

Voedselbank KBEN verzorgt voor 150 adressen in de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop voedselpakketten. Hiermee worden 350 monden gevuld. Mensen kunnen een pakket ophalen, maar als dat nodig is worden er ook pakketten bezorgd bij bewoners thuis. In een voedselpakket zitten lang houdbare producten, een vlees/kip- of vispakket, een broodpakket en een groente- en fruitpakket.

Aanmelden bij Voedselbank KBEN

Meestal worden mensen aangemeld bij Voedselbank KBEN door De Driemaster of bewindvoerders. Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook inwoners die wel in aanmerking komen voor voedselhulp, maar die zich om verschillende redenen niet melden. Bijvoorbeeld omdat zij niet weten dat ze recht hebben op een voedselpakket, of uit schaamte. Voedselbank KBEN probeert ook deze mensen te bereiken en uit te nodigen om contact op te nemen, bijvoorbeeld via social media en een folder. Wanneer een inwoner zich meldt bij Voedselbank KBEN dan zorgen de vrijwilligers ervoor dat deze persoon zich zoveel mogelijk op het gemak voelt. De inwoner krijgt meteen een eerste pakket mee en vervolgens wordt er een intakegesprak gepland. Deze intakegesprekken worden altijd uitgevoerd door dezelfde vrijwilliger, die nauwkeurig nagaat of desbetreffende persoon recht heeft op een voedselpakket.

Acties

Voedselbank KBEN onderneemt allerlei acties om extra voedsel en financiële tegemoetkomingen binnen te halen:

  • Ruilhandel met andere voedselbanken. Als er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aardappelen geschonken wordt, kan de voedselbank een deel hiervan ruilen voor andere producten. Zo bespaar je opslagruimte en komen er zo vers mogelijke producten in de voedselpakketten.
  • Statiegeldacties binnen de twee gemeenten.
  • Inzamelen van spaarpunten van Douwe Egberts; hiermee is al een goede koffievoorraad verzameld.
  • Zonnepanelen op het dak bij Dobbe Transport in Roelofarendsveen leveren jaarlijks een mooi bedrag op.
  • Veel charitatieve fondsen ondersteunen Voedselbank KBEN financieel.

Oplossingen

Voedselbank KBEN staat voor kwaliteit. Als een van de vrijwilligers een signaal krijgt dat er iets niet goed verloopt, dan worden de betreffende personen zo snel mogelijk uitgenodigd voor een kop koffie. Dan wordt het voorval besproken en komen ze samen tot een oplossing.

Dromen

PRO zou PRO niet zijn als we niet zouden vragen naar de dromen van Kees en Hugo voor Voedselbank KBEN. Die hebben de twee genoeg. “Een eigen pand zou heel erg mooi zijn; het huidige pand huren wij. En een eigen koelwagen. Het liefst elektrisch. Ook het uitbreiden van de zonnepanelen staat nog op het wensenlijstje, want dat levert geld op.” PRO hoopt mee dat deze dromen verwezenlijkt worden. Voedselbank KBEN is mede dankzij de onmisbare vrijwilligers van onschatbare waarde voor inwoners die het financieel moeilijk hebben.

Grote complimenten vanuit PRO voor deze prachtige organisatie en grote complimenten voor de vrijwilligers die zich zes dagen per week voor dit goede doel inzetten. Bedankt voor jullie warme enthousiasme en belangrijke werk!

Meer weten over de Voedselbank KBEN? Volg Voedselbank KBEN op Facebook of neem een kijkje op de website: www.voedselbank-kben.nl. Je kunt ook contact opnemen via e-mail: info@voedselbankKBEN.nl.