Ruud van der Star neemt na 19 jaar afscheid van lokale politiek

Na 19 jaar actief te zijn geweest voor het gemeentebestuur van Kaag en Braassem neemt raadslid Ruud van der Star begin 2025 afscheid van de lokale politiek. “Het waren bijzondere jaren waarin we veel meegemaakt en bereikt hebben. Nu is het tijd om ruimte te geven aan nieuwe enthousiaste mensen.”

 

Praten met inwoners

In 2005 vroeg Floris Schoonderwoerd of Ruud ervoor voelde om actief te worden bij de PvdA. Hij kwam in de raad van toen nog Alkemade en werd direct geconfronteerd met grote dossiers als Braassemerland en een mogelijke fusie met Jacobswoude. Samen met Floris en Ilse van der Poel stond Ruud aan de wieg van de nieuwe politieke vereniging PRO Kaag en Braassem die zij in 2013 oprichtten. Het doel: de afstand tussen inwoners en het gemeentehuis verkleinen. Praten mét inwoners in plaats van óver inwoners en beter gebruik maken van de betrokken mensen in de dorpen en hun kennis en expertise.

 

Grote veranderingen

Is Ruud met PRO geslaagd in die missie? “Drie keer op rij wonnen we de verkiezingen en namen we verantwoordelijkheid in het college. We hebben grote veranderingen teweeg gebracht in de lokale politiek. Zo hebben we door onze inzet geen coalitie met oppositie, maar een raadsakkoord waar alle partijen aan meeschrijven. Er is volop belangstelling vanuit andere gemeenten over hoe we dit samen doen. Het is gaaf dat we dat nu in Kaag en Braassem met elkaar voor elkaar krijgen. Vooral omdat je ziet dat de kracht van inwoners hierdoor veel beter tot zijn recht komt, precies zoals we met PRO bedoeld hebben. Het resultaat zie je bijvoorbeeld bij de totstandkoming van het Sportpad en de ontwikkeling in Leimuiden-West. Die betrokkenheid van inwoners en ondernemers is zo belangrijk; het is zonde om dat niet te benutten.”

 

Hekel aan politiek

Ruud heeft gewerkt als raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker, leverde een bijdrage aan de formaties en speelde een rol bij de totstandkoming van drie raadsbrede akkoorden. “Ik heb een hekel aan politiek, al ben ik in de loop der jaren wel steeds meer een politicus geworden. Maar ik geloof niet in het theater van de raad; het gaat erom dat je met elkaar dingen voor elkaar krijgt, en dat bereik je vooral buiten de raadszaal. Op het moment dat de microfoon aan gaat, ontstaan vaak juist tegenstellingen en proberen mensen elkaar vliegen af te vangen. Ik sta liever aan tafel in de hal van het gemeentehuis voor een goed gesprek. Daar gebeurt het.”

 

Indruk

Wat is Ruud in die 19 jaar het meeste bijgebleven? “De periode na het drama met MH17 heeft veel indruk gemaakt. Vier inwoners van Kaag en Braassem kwamen om het leven, waaronder twee vrienden. Het is heel bevreemdend om in die tijd raadslid te zijn van een gemeenschap die zo hard geraakt is, en tegelijkertijd persoonlijk ook een groot verlies te dragen en daar met je vriendengroep een weg in te zoeken.

 

Essentie levend houden

Ergens zou Ruud nog jaren door willen gaan. “Maar het is goed om ruimte te geven aan andere mensen, met nieuw enthousiasme en nieuwe ideeën. PRO is uitgegroeid tot een grote club vol betrokken inwoners vanuit de hele gemeente. Ik denk dat de grootste uitdaging ligt in het levend houden van de essentie van PRO: de kracht van de gemeenschap benutten en zo positieve resultaten te bereiken. Om dat te kunnen blijven doen, is het belangrijk om actief met inwoners te blijven praten en hen te betrekken. Maar dat is nu dus aan anderen; ik doe een stap terug. Het is mooi geweest.”